Eric Lambé

januari 5, 2014

Eric Lambé

Hij wordt aangekondigd als ‘striptekenaar/ illustrator’ maar als je de arbeidsintensieve bictekeningen van Eric Lambé in het echt ziet overstijgt hij met gemak de vrijblijvende lichtheid waarmee het medium strip of cartoon (ten onrechte) wordt geassocieerd.
In 2012 verscheen zijn magnus opus, Le Fils du Roi, een luxueus kunstboek uitgegeven bij Fremok. Le fils du Roi is het resultaat van 10 jaar noeste tekenarbeid met een blauwe en een zwarte bic. 90 pagina’s lang reflecteert Lambé over de tijd, het licht, schoonheid en lelijkheid. Elke tekening is opgebouwd uit verticale, horizontale en diagonale lijnen. Uit die drie eenvoudige geometrische principes puurt Lambé iedere keer opnieuw een verrassend beeld dat balanceert tussen het figuratieve en het conceptuele in een vreemde, bijna Magrittiaanse sfeer. Lambé zegt zelf over zijn boek:

“Tenslotte is het boek volgens mij een soort droom in waaktoestand waarin echte ervaringen (uit mijn familiaal leven) en fictieve beelden in elkaar schuiven. Een ‘wereld’ die, naar ik hoop, alleen het boek toebehoort en de lezer de kans geeft om het verhaal op zijn manier her uit te vinden.”

De tekeningen zijn te zien in Bries Space in Borgerhout. Het boek is er ook te koop.
Op de eerste verdieping van de galerie kan je de korte animatiefilm ‘Deux îles’ gaan bekijken. ‘Deux îles’ is geen adaptie van maar wel sterk gelinkt met ‘Le Fils du Roi’: het verhaal speelt zich af in eenzelfde universum, fragmenten uit het boek werden hernomen. Deux îles ontstond uit een samenwerking tussen bekende illustratoren en animatiefilmstudenten onder de noemer Laboratoire d’images. Een kort fragment is hier te bekijken.

Eric Lambé (°1966, Arlon)is docent aan het ESA Saint Luc de Bruxelles.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: