Benschop, Lindner en Joseph Roth in Berlijn

augustus 8, 2013

1001004006866115Het zesde stuk is dit al in de Berlijn-reeks op De Revisor. Lindner, die een jaar in de nieuwe Duitse hoofdstad verbleef op uitnodiging van de DAAD-stichting, becommentarieert in deze aflevering het Berlijn-boek van Jurriaan Benschop, Wonen tussen de anderen. Een portret van kunststad Berlijn (Athenaeum, Polak & Van Gennep, 2009). Benschop is een Nederlandse kunstcriticus die eerder een essayboek schreef over schilderkunst en fotografie De berg van Cezanne (2006). Hij is tevens curator van de tentoonstelling Geist und Form, ten painters from Berlin in de Grunwald Gallery van de universiteit van Indiana.

Zijn boek over Berlijn toont volgens Lindner aan dat:

“… in Berlijn het begrip engagement zowel historisch als hedendaags een andere plek heeft in de kunst. Scherp is zijn ontmaskering van de ‘roaring twenties’, het hoofdstuk over DADA heet niet voor niets ‘een tijd waarin je niet wilt wonen.’ Er was een miljardenschuld van de Eerste Wereldoorlog, er waren veel mensen die terugverlangden naar het oude Pruisen en anderen met een hang naar het communisme, wat moeilijk samenging. De kunst maakte daar een lelijke karikatuur van. Maar Berlijn was een ‘doorgangsoord’, van oost naar west, en dat maakte de stad net zo aantrekkelijk als nu.”

Over die fameuze jaren ’20 postte ik eerder een bericht nav een artikel over Joseph Roth:

“Op het hoogtepunt van de Duitse hyperinflatie in 1923 en 1924, zaten mensen op straat met kisten vol papieren geld klaar om ze om te ruilen. Het geld werd per gewicht verkocht en was meer waard dan oude knoken maar minder dan vodden.” (lees het artikel hier

Hoe ziet het Berlijn van vandaag eruit? Lees de column van Lindner op De Revisor.

Advertenties

One Response to “Benschop, Lindner en Joseph Roth in Berlijn”


  1. Die column van Lindner op De revisor over Berlijn is echt geniaal. Deze moeten de lezers van deze pagina zeker ook bekijken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: