Douglas Coupland, ‘Waiting for the other shoe to fall’ (interview)

juli 23, 2013

Dringend beginnen lezen, die Eric Hobsbawm. Dat is nu al de tweede keer in een week dat ik de naam Eric Hobsbawm tegenkom. De eerste keer nav een uitspraak van Remco Ekkers “De lezende vijftigplussers moeten volgens Hobsbawm beseffen dat ze de restanten zijn van een uitstervende soort, die in totaal zo’n 150 jaar heeft bestaan.”

Vandaag hoorde ik de naam weer opduiken in een interview met Douglas Coupland.

Douglas Coupland, geboren in West-Duitsland, noemt Eric Hobsbawm’s ‘Age of Extremes: A History of the Short 20th Century.’ bevrijdend vanwege zijn heldere kijk op de 20e eeuw waarin alles razendsnel veranderde. De periode 1998 tot en met 9/11 noemt hij een soort neutrale tussenperiode waarna de eeuw van ‘extreme presence‘ aanving. De 21e eeuwse mens is extreem intelligent, weet wat hij niet moet weten. Deze eeuw onderscheidt zich vooral van de vorige door de kortstondigheid van alles en het vermogen om snel te vergeten.

“The 20th century was all about ‘The world before it flattend’. Vervlakking is het kernwoord voor alles wat na de 20e eeuw kwam.

Marxisme is het best voorbereid voor wat de komende 20 jaar op ons af komt. Alles draait om productiemiddelen. De twintigste eeuw legde de nadruk op copyright, licensing, eigenlijk 19e eeuwse begrippen. Eind 20e eeuw was er die teneur dat de geschiedenis voorbij was, dat er geen verleden of heden meer bestond, alleen het temporele.

De 21e eeuw omschrijft hij als ‘Waiting for the other shoe to fall’, waarbij de eerste schoen ‘9/11’ was. De politiek en de kunst proberen te voorspellen wat die tweede ‘schoen’ zal zijn: nucleaire oorlog in het Midden-Oosten?,  een revolutionaire kippenindustrie in China? …

Advertenties

One Response to “Douglas Coupland, ‘Waiting for the other shoe to fall’ (interview)”


  1. […] Zie ook dit interview met Coupland. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: