Het religieuze writing block van Salinger en Bob Dylan

juli 1, 2013

salinger100412_1_250Na het gigantische onverwachte succes van The Catcher in the Rye midden de jaren ’50, trok Salinger zich terug op een landhuisje op een heuvel in New Hampshire waar hij in complete afzondering de rest van zijn leven doorbracht. Uit die eerste ‘Silent years’ zijn een aantal brieven bewaard die hij schreef naar zijn guru, Swami Nikhilananda, van de Ramakrishna-Vivekananda Society.

Volgens de auteur van dit artikel is Salingers ongeneeslijke writing block deels toe te schrijven aan zijn zoektocht naar spirituele diepgang. Het doet de journalist overigens denken aan Bob Dylan die bijna de brui gaf aan het songschrijven toen hij een born-again Christian werd in 1978. Dylan was na 3 jaar wel verlost van zijn spirituele bevlieging.

“Tussen Dylan en Salinger is er meer dan één overeenkomst: scherp uithalen naar de “phonies,”, iets wat Dylan wellicht van Holden Caulfield heeft opgepikt, die een belangrijke invloed op hem had zoals hij in een interview in ’78 bekende; en het beruchte kluizenaarschap — wat minder van toepassing is op de eeuwig-toerende Dylan. En tenslotte het trauma dat aan zijn bekering vooraf ging, het Hürtgen Forest voor Salinger, en voor Dylan een verscheurende scheiding van zijn “mystical wife,” zoals hij Sara ooit bezong.”

Lees hier het goed gestoffeerde artikel. Zie hier voor de komende documentaire over Salinger.

2 Responses to “Het religieuze writing block van Salinger en Bob Dylan”

  1. Gerbrand Bakker Says:

    Mag ik fijntjes opmerken dat zijn beste werk ná Catcher kwam? Nine Stories in 1953, Franny and Zooey in 1961, Raise High the Roofbeam, Carpenters/Seymour, an introduction in 1963.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: