Anti-poëet Nicanor Parra krijgt Cervantesprijs + 4 vertaalde gedichten op Terras

december 1, 2011

“De Chileense dichter Nicanor Parra krijgt de Cervantesprijs, de hoogste literaire onderscheiding in de Spaanstalige wereld. Dat maakte de Spaanse minister van Cultuur Ángeles González-Sinde vandaag in Madrid bekend. De 97-jarige dichter -beschouwd als de stichter van de anti-poëzie- haalde het in de beoordeling van de jury onder andere van de Nicaraguaan Ernesto Cardenal en de Mexicaan Fernando Vallejo.” Dat meldt De Morgen.

K. Michel vertaalde eerder werk van Parra. Op Terras zijn intussen vier vertaalde gedichten online gezet. Michel zegt hetvolgende over Parra:

“Nicanor Parra (Chili, 1914) is vooral bekend als de dichter van de bundel ‘Poemas y antipoemas’ die toen hij in 1954 verscheen, insloeg als een bom. Een tegendraads boek vol wrange humor, ongewoon kale regels en een heel eigen toon. Poëzie waarin de toen geldende regels en stijlmiddelen werden gebruskeerd; anti-poëzie. Het geluid van Parra stond haaks op de brede retorische golven die Neruda toentertijd veroorzaakte. Neruda kon het werk van Parra overigens wel waarderen en liet zich zelfs door Parra inspireren om een van zijn betere boeken te schrijven (Extravagario, 1958).

Na die verpletterende bundel volgden er nog vele die geen van allen het niveau van de ‘Poemas y antipoems’ haalden, maar de waardering werd er niet minder door.

In Nederland heeft Parra’s werk niet veel aandacht gekregen. Bertus van Dijk vertaalde in 1972 een kleine bloemlezing en Parra heeft een keer voorgelezen op Poetry International in Rotterdam.”

Lees 4 vertaalde gedichten van Nicanor Parra op Terras.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: