Jeroen Theunissen: “Ben ik dus pragmatisch geworden? Of commercieel? Of ordinair? Of een conformist? Of soft?”

november 26, 2011

Jeroen Theunissen – zelf opgenomen in de bloemlezing: 20 onder 40. Nieuwe Verhalen van de beste jonge schrijvers – reageert op de

“al te rigoureuze tekst die Hans Demeyer twee weken geleden op de recensiesite de Reactor publiceerde, waarin hij de jonge schrijvers verweet dat ze in hun verhalen alleen maar een ‘onbewuste reproductie van de heersende ideologie’ brengen, in een ‘cultuur van bevestiging’ leven en weigeren, of eerder nog gewoon niet in staat zijn zich (in hun ethiek en/of hun esthetiek) nog kritisch op te stellen. Hij roept hen – of ik moet eerder zeggen: ons – dan ook op dat we ‘eens niet normaal’ moeten doen.”

Theunissen vraagt zich af wat er zo problematisch is aan dat vermaledijde conformisme.

“De situatie vandaag is dat de meeste mensen te veel werken en in hun vrije tijd nog eens bedolven worden onder zowel massa’s diepzinnigheden als massa’s pseudodiepzinnigheden. Literatuur moet voor hen vooral ook entertainend zijn (ik zeg niet: alleen maar entertainend, ik zeg zelfs niet: in de eerste plaats entertainend). Misschien is dit inderdaad Alessandro Baricco. Je moet als schrijver, tenzij je helemaal wil verdwijnen in een of andere niche van universitaire lezers, rekening houden met die omstandigheden.”

Lees verder op zijn nieuwe weblog.

Advertenties

One Response to “Jeroen Theunissen: “Ben ik dus pragmatisch geworden? Of commercieel? Of ordinair? Of een conformist? Of soft?””

  1. janien Says:

    Waar is die goeie ouwe dichterlijke vrijheid gebleven? Is dit een wanhoopsdaad van de reguliere kritiek nu ze/hij de grond onder de voeten voelt wegschuiven door het opwolken van (nieuwe) literatuur in de cloud? Manmanman, hoe autoritair, bemoeizuchtig en opdringerig ouwerwets klinkt me Jeroen Theunissens parafrase uit de Reactor in de oren. Het lijkt wel een pleidooi voor literatuur als eenheidsworst. Eenheidsworst, bah. En nu snel doorklikken nu naar de sites van de citaten hier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: