Heropleving literair tijdschrift in Groot-Brittannië

november 22, 2011

Behalve het chique  London Review of Books en het tijdschrift voor buitenlandse literatuur Granta heeft Groot Brittannië nooit veel op gehad met het intellectuele tijdschrift. Daar blijkt nu verandering in te komen met nieuwe tijdschriften als The White Review (waarvan we onlangs een essay signaleerden dat intussen al meer dan 1000 hits heeft) en het literaire online tijdschrift The Junket.

De Spectator Bookblog merkt hierover het volgende op:

“The White Review en The Junket zijn beiden beïnvloed door hun Amerikaanse voorbeelden. Tijdens het laatste decennium was Amerika getuige van een heropleving van een bepaald type literair tijdschrift:  het in Brooklyn gesettelde n+1, het LA Review of Books, dat nog altijd aan zijn website ligt te sleutelen, en Dave Egger’s The Believer. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben: een mix van  highbrow en onvoorspelbaarheid, gepaard aan een gezonde dosis humor. En leuk beeldmateriaal.”

“In navolging van de tijdschriften in de VS werd The White Review opgericht door middel van crowd sourcing (waarbij mensen online kunnen donneren). Enkele belangrijke vennootschappen en hun liefdadigheidscultus laten liefhebbers taxfree doneren. Hun succes — van Newcastle tot Richmond (Virginia) — toont een nieuw model voor kunstsponsoring nu overheidssubsidies opdrogen, al blijft het te bezien of ze het zullen volhouden.”

Lees de korte beschouwing op Spectator Book Blog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: