Walter Benjamin: expo in Parijs

november 16, 2011

“Benjamins leven was gecentreerd rond figuren die het intellectuele leven in de Franse hoofdstad bepaalden. Daartoe behoorde Adrienne Monnier die in de rue de l’Odéon de boekhandel ‘La maison des amis du livre’ exploiteerde, een zaak die ook door Rilke, Gide en Colette werd gefrequenteerd.

De boekhandel van Monnier was tevens een ankerplaats van de jonge emigrante en fotografe Gisèle Freund, over wie nu in Parijs een parallelle expositie loopt. Tot het milieu behoorde ook Sylvia Beach, die eveneens in de rue de l’Odéon de eerste Engelstalige boekhandel (‘Shakespeare and Company’) van Parijs runde. Die kring van vrouwelijke intellectuelen bestond verder uit de Joodse filosofe Hannah Arendt en de modejournaliste Helen Grund (de moeder van Stéphane Hessel).” >> Piet De Moor in Knack over de expo ‘Walter Benjamin. Archives’ in het Joods Museum in Parijs.

In 1978 schreef Roberto Calasso over Walter Benjamin :

“Veel jonge Duitsers scandeerden in 1968 overdag ongenuanceerde slogans, zoals tijdens de Derde Internationale gangbaar waren, maar droomden ‘s nachts van Benjamin, van zijn onuitputtelijke citaten, zijn raadselachtige, onweerlegbare uitspraken, zijn vermogen het onbeduidende en het enorme aan elkaar te knopen. Intussen stapelden zijn postuum uitgegeven pagina’s zich almaar op: elk jaar bracht de opwinding van een of andere nieuwe tekst: zijn boek over hasjiesj, recensies, essays, fragmenten.” (Raster). Van Benjamin verschenen ook zijn vroege teksten in Engelse vertaling. Zie de bespreking van Adam Kirsch op The Tablet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: