Van Adrichem pleit voor meer frisse lucht in de boekenbijlagen

november 12, 2011

Arnoud van Adrichem las een ‘plichtmatige’ bespreking van Arie van den Berg in NRC Handelsblad over Leegte lacht, de jongste dichtbundel van Oosterhoff en schoot in de pen. Eerst wijst hij op de platitudes waar de recensie van van den Bergh bol van staat, maar vervolgens komt hij met een alternatief voorstel voor de boekenbijlagen van de kranten:

“Het probleem is nu dat recensenten als Van den Berg deze poëzie [geëngageerde poëzie. JP] in zekere zin pacificeren door consequent af te zien van een geëngageerde lectuur, alsof de literatuur en de maatschappij twee gescheiden domeinen zijn. Ze weigeren geëngageerde gedichten te lezen in het licht van actuele discussies over de wereld van vandaag. Al te vaak komen ze aanzetten met een cleane, strikt ‘literaire’ en daardoor vrijblijvende bespreking die vooral de eigen autoriteit lijkt te willen bevestigen. Ze richten zich met name op consumentenadvies (‘koop deze bundel wel/niet’) en gaan jammerlijk voorbij aan de poststructuralistische kritiek die de blinde vlekken in de taal en het wereldbeeld zichtbaar wil maken.

Maar gelukkig valt er ook goed nieuws te melden.”

Lees het voorstel van van Adrichem op deReactor.  (Van Adrichem reageert trouwens naar aanleiding van de poëziecolumn van Ann De Craemer en de polemiek daarrond. Zie ook dit bericht)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: