Johan Velter doet het boekje van de kleine uitgeverijen open

november 2, 2011

Op Rekto:Verso verscheen onlangs een essay over de kritische macht van kleine uitgeverijen. Auteur Hans Demeyer besprak daarin de activiteiten van ‘het balanseer’, IJzer, Perdu en Voetnoot. Johan Velter van uitgeverij Druksel gaat dieper in op dit essay dat volgens hem bepaalde belangen dient. Hij heeft daarbij ook een bijzondere boodschap voor de literatuurwetenschappers:

“En de situatie is redelijk simpel. Als alle literatuurwetenschappers hun eigen belang zouden onderkennen (maar daarvoor moeten ze ook inzichtelijk kunnen denken), zouden ze ook zelf boeken kopen. Indien alle zogenaamde redders van het serieuze boek nu eindelijk eens zelf een boek zouden kopen, dan zou er ook meer uitgegeven kunnen worden en zou er zelfs meer kwaliteitswerk geleverd kunnen worden. Wil men de diversiteit, verscheidenheid dan moet men er ook zelf iets voor doen. Men moet dus boeken kopen. Wie bij de overheid gaat schreien, toont zichzelf een nietsnut.

Maar de praktijk die ik ken, is juist het tegenovergestelde. Van al die zogenaamde verdedigers van de marge (of zoals Demeyer het wil hebben: de marge in het centrum) ken ik geen kopers. Integendeel, ik ken er die niet het boek willen kopen maar wel de pdf vragen. Kan men een uitgever en een auteur nog meer beledigen?”

Lees verder op het weblog van Johan Velter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: