Literaire tijschriften roeren zich op het web

oktober 23, 2011

Het valt me op dat enkele literaire tijdschriften – nog wat aarzelend en zoekend – een grotere activiteit op hun websites beginnen te ontwikkelen. De Gids, Terras en Tirade laten elk op hun manier regelmatig van zich horen. De Gids lijkt zijn website vooral voor politiek-culturele onderwerpen open te stellen; Terras gooit het op de experimentele toer met veel oog voor beeldende kunst; Tirade doet zijn kweekvijvernaam alle eer aan en gaat aan de slag met jong Rietveldgeweld.

De Gids

De online rubriek ‘Kritiek en Kroniek‘ van De Gids biedt een podium voor actuele stellingnames. Arjen Mulder schrijft een IM Amy Winehouse en maakt vervolgens een rare overgang naar Anders Breivik en de Londense straatrellen (Amy). In een stukje getiteld Restjes tropisch Nederland maakt Remco Raben losse sprongen tussen de koloniale geschiedenis van Nederland en het anti-geschiedenis beleid van Rutte. Een stevige argumentatielijn ontbreekt nog wat en het mag allemaal wat zwieriger en spitser maar het zijn zeker stappen in de goede richting. De Gids zette ook een lezing van H.M. van den Brink online. Daarin reflecteert de redacteur over de functie van het boek waarbij hij als liefhebber van het papieren boek tot een bekentenis overgaat:

“We leven in de eindtijd van het boek als massaproduct. Daar helpt geen ontkennen aan. Ik heb mijn eerste e-boek gelezen, nog voor ik de dozen had uitgepakt. Het was actueel, het was dik, ik vond het niet goed en het hoeft niet de rest van mijn leven mee in kist of kast. Met een druk op de knop was het weg. Ik voelde me niet schuldig daarover, of zelfs maar weemoedig. Het was een bevrijdende ervaring.”

*

Terras lijkt na zijn nulnummer een online aanloop te nemen naar het volgende papieren nummer waarvan de verschijningsdatum nog in het midden blijft. De fragmentarische online activiteiten zijn zeer verscheiden en ademen een experimenteel-participatief karakter: een essay van Bernke Klein Zandvoort, een oproep van Jan Baeke om een voice-over te schrijven bij een filmfragment, foto’s van Maurice Koree, grappige foto’s van onbekenden rond het thema ‘gereedschap’, een video van de Franse dichter Christophe Tarkos, Terrarium van Han van der Vegt,…   (Terras)

*

Tirade koos deze maand voor een collectief van jonge gastbloggers uit de Rietveld Acadamie. De bijdragen van de auteurs (jonge twintigers) schommelen tussen grappig-interessant, randje studentikoos en beloftevol. De kwaliteit is er niet altijd, de vitaliteit des te meer. Persoonlijk vind ik deze proefbuisliteratuur een verademing binnen het serieuze/serieuzige kader van veel literaire tijdschriften. Tirade is zijn kweekvijvernaam waardig. (Tirade)

Illustratie: Boomsnoei uit Terras (fotograaf onbekend)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: