Tom Lanoye over Georges Rodenbach

oktober 21, 2011

Een nooit eerder in het Nederlands verschenen tekst over de Franstalige Vlaamse auteur Georges Rodenbach en zijn beroemd/beruchte meesterwerk LA VILLE MORTE. Lanoye schreef deze tekst op vraag van de Opéra de la Bastille in Parijs, n.a.v. de enscenering van DIE TOTE STADT van Erich Wolfgang Korngoldt.:

“Vlamingen denken bij de naam Rodenbach eerst en vooral aan een populair donker en bitter bier. In mijn jeugd, toen ik zakgeld bijverdiende als garçon, was een koelkastkoude Rodenbach met een forse scheut grenadine erin zelfs het favoriete zondagsdrankje van matrones op wandel — onze bejaard geworden ‘Les Flamandes’ van Jacques Brel.

De nationalisten onder de Vlamingen (of ‘Les F…’, volgens diezelfde Brel) raken bij het horen van de naam Rodenbach gegarandeerd ontroerd. Niet vanwege de gedachte aan dat stevige bier. Zij denken terug aan Albrecht Rodenbach, hun te vroeg gestorven politieke held. Hij was een van de eerste bezielers van de Vlaamse Beweging, die aan het eind van de negentiende  begon als een begrijpelijke sociale en culturele ontvoogdingsstrijd, maar die een eeuw later, met name tijdens de beide wereldoorlogen, voor een groot deel terecht zou komen in de troebele vaarwateren van collaboratie, antisemitisme en extreem rechts.”

Lees de grappige, scherpe en interessante tekst op de website van Tom Lanoye. (via re.fluks)

Advertenties

One Response to “Tom Lanoye over Georges Rodenbach”

  1. re.fluks Says:

    Mooi zo! re.fluks is naast Facebook ook op internet en Twitter te vinden: http://www.refluks.be en http://www.twitter.com/re_fluks


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: