Laudatio voor Paul Claes + fragment uit ‘C’

oktober 21, 2011

Frank Hellemans spreekt een laudatio uit voor Paul Claes bij de voorstelling van zijn bloemlezing ‘Onvergetelijke verzen’ en van ‘C’, z’n 100e boek:

“In ‘C’, zijn honderste, demonstreert Paul dat leren en leven voor hem lezen was: het lezen van de Europese traditie van de grote meesters. Paul grasduint door hun oeuvre en maakt er een abc van dat hij onder veel anderen opdraagt aan zijn broer Tony die hem leerde autorijden, aan zijn vrouw Gonda die hem leerde liefhebben, aan zijn onderwijzer Dries Welkenhuyzen die hem zoveel leerde en vooral aan zijn talloze literaire vrienden van nabij en van ver. De vrienden uit de ‘Heibel’-tijd toen Claes in het legendarische tijdschrift al uitpakte met zijn imitaties van bekende dichters ontbreken niet maar ook Herman Brusselmans en Harry Mulisch krijgen een lemma, wees gerust. En Julian Barnes ook die eindelijk de Man Booker Prize won. ‘C’ is Claes’ eigenzinnige weergave van de westerse literatuurgeschiedenis waarbij hij in spitse fragmenten reputaties uit die literatuur omverkegelt op grond van zijn heldere close reading. Als Claes zegt dat Paul Van Ostaijen, onze grote vernieuwer, eerder een meeloper is, staaft hij dat met harde voorbeelden. De befaamde versregel ‘Onder de maan schuift de lange rivier’ is gejat van Guillaume Apollinaire en is ontleend aan Chinese poëzie die toen in het Duits werd vertaald en waar Van Ostaijen gretig gebruik van maakte.”

Op Knack.

Op Athenaeum Boekhandel een voorpublicatie uit Claes’ honderste boek C:

“A, de eerste letter van het alfabet, is de titel van het magnum opus van Zukofsky, de Amerikaanse dichter wiens naam begint met de laatste letter van het alfabet. Het werk in vierentwintig delen is volgens Hugh Kenner (een kenner) het duisterste gedicht van de twintigste eeuw.
Louis Zukofsky was niet echt origineel toen hij in 1978 een letter als titel voor een literair werk koos. Andy Warhol publiceerde al in 1968 de roman a, een lintwormlange transcriptie van geluidstapes uit The Factory. Het boek was een riposte op Ulysses van James Joyce. Episode 3 van die cultroman bracht Warhol wellicht op het idee van de eenlettertitel. De would-be-auteur Stephen Dedalus fantaseert daar over boeken met letters als titel: ‘Heb je zijn F gelezen? Jawel, maar ik vind Q beter. Ja, maar W is geweldig.’”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: