Paul Demets over Paul Snoek

oktober 16, 2011

“Met zijn generatiegenoten Gust Gils en Hugues Pernath richtte hij een eigen tijdschrift op, het fijne Gard Sivik. Snoek was ook in de letteren een zakenman, die zichzelf graag aan het hoofd van het literaire bedrijf zag. Hij maakte er veel vrienden, maar net zo goed veel vijanden mee. En samen Met Louis Paul Boon en Hugo Claus behoorde hij tot de eersten die de televisie als massamedium voor de eigen naambekendheid gebruikten, vooral toen hij in de jaren zeventig op de toenmalige BRT in de Wies Andersen Show verscheen.

Paul Snoek verdient het absoluut om gelezen en herlezen te worden. Vooral met de poëziebundels Hercules (1960), Richelieu (1961) en Nostradamus (1963) en met Gedichten voor Maria Magdalena (1971) heeft hij een sensitieve beeldtaal ontwikkeld, waarmee hij zijn stempel op de naoorlogse poëzie in Vlaanderen gedrukt heeft. Zijn gedichten roepen in elk geval in mijn hoofd ‘een wijdere wereld’ op.”  Paul Demets op Cobra.

Op Versindaba verscheen vorig jaar een tweedelig essay van Yves T’Sjoen over Paul Snoek: Paul Snoek en Maurice Gilliams 1 en 2

Tot 6 november loop in de Stadsbibliotheek van Sint-Niklaas een tentoonstelling rond werk van Snoek onder de titel Mensen, komt kijken, ik leef. (info)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: