Bas Heijne over Occupy Wall Street

oktober 15, 2011

Column in Nrc:

“Bij De Wereld Draait Door verklaarde Jelle Brandt Corstius dat hij later liever tegen zijn kinderen wilde zeggen dat hij aan een hopeloos mislukte beweging had deelgenomen dan dat hij onderuitgezakt op de bank was blijven zitten. Anders gezegd, hier moet je bij zijn, ook al weet je niet precies waar je bij bent. Meedoen is belangrijker dan winnen.

Iets dergelijks moet ook de Sloweense turbodenker Slavoj Zizek gedacht hebben: hij sprak de menigte ter plekke toe, gekleed in een revolutionair rood T-shirt. Maar zijn toespraak was vreemd voorzichtig. Hij bevatte meer waarschuwingen dan leuzen.

Hoed je voor de romantiek van de revolte, vat ik het maar even samen. Ga hier niet enkel staan om later tegen je kinderen te kunnen zeggen dat je hier stond. „Carnivals come cheap.” Waar het om ging was wat er gebeurde nadat iedereen weer naar huis was. Je had de aandacht van de wereld, maar daar moest ook iets mee gedaan worden. De boodschap van de protesten was, volgens Zizek, „We are allowed to think about alternatives.””

Een kort ABC van Occupy Wall street staat op De Wereld Morgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: