Debatteer met Barnard over de toekomst van het Nederlands

oktober 12, 2011

deBuren meldt het volgende:

“Sinds jaar en dag zet Benno Barnard zich op polemische wijze in voor de Nederlandse taal. deBuren vroeg hem om in een tweedelig essay (1 + 2) zijn ideeën te synthetiseren. Barnard zet zijn stellingen uiteen en daagt uit tot een debat.

“Na meer dan honderd jaar van Vlaamse emancipatie is de situatie als volgt geëvolueerd: bijna iedereen spreekt slecht Nederlands, zelfs menige schrijver. De kennis van het Frans is naar een haast Bataafs niveau afgezakt, en de meeste dialecten zijn zieltogend, zo niet morsdood. De televisie moet iedere tweede Vlaming ondertitelen, wat niet echt op een massaal succes van de Vlaamse Beweging wijst, en al even deprimerend is de ondertiteling van Nederlanders, ook als ze zeer beschaafd spreken.

deBuren roept de lezer op om te reageren via de reactieknop onder beide essays.”

Ik merk alvast dit op: uit recente statistieken van de Franse gemeenschap blijkt het volgende: “Leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs in Wallonië kiezen steeds vaker voor het Engels als tweede taal en niet voor het Nederlands.” (HLN zie ook La Libre Belgique)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: