Schurende natuurpoëzie van Marije Langelaar wint Hugues C. Pernathprijs 2011

oktober 10, 2011

Het blog van Henri Floris Jespers meldt:

“De Nederlandse dichteres Marije Langelaar is met haar bundel De schuur in (De Arbeiderspers, 2009) laureaat geworden van de Hugues C. Pernathprijs 2011. De prijs, 4000 €, werd zaterdag 8 oktober uitgereikt in het Letterenhuis te Antwerpen. De jury, bestaande uit Joris Gerits (voorzitter), Gerd Segers, Yves T’Sjoen, Bart van der Straeten en Dietlinde Willockx, was van oordeel dat met De schuur in Marije Langelaar ‘natuurpoëzie een nieuwe dimensie gegeven heeft met een heerlijk frisse toets die tegelijk iets grimmigs heeft, iets schurends’.”

Recensies van de gelauwerde bundel:  Hans Groenewegen op deReactor en  Erik Lindner in De Groene Amsterdammer die onder meer het volgende over haar werk zegt:

“Als Marije Langelaar een steen zichzelf laat omschrijven, doet haar werk denken aan dat van Francis Ponge. Toch spreekt ze niet helemaal ‘Namens de dingen’. Ze meent de dingen te zijn: dieren, substantie, voorwerpen. Als het het vuur is dat spreekt, doet dat even denken aan een spelletje, een rollenspel. Toch doet ze die dingen heel erg goed. Spitsvondig zijn haar gedichten voortdurend. Dat vuur vindt ‘aan het hoofd een wirwar van lonten’.”

In Ons Erfdeel besprak Cin Windey (met een leuke foto van Mark Manders) het werk van Langelaar:

“De belangrijkste troef die Langelaar in haar twee bundels (De rivier als vlakte uit 2003 en De schuur in uit 2009) uitspeelt, is zonder twijfel haar ongebreidelde avontuurlijkheid in taal en beeld. De grenzen van wat op welke manier in een gedicht kan worden gezegd, wat potsierlijk is en wat overdreven, worden in beide bundels niet alleen opgezocht, maar ook vrolijk en  schaamteloos genegeerd. Met name in De schuur in is dat soort ‘dwarsliggerij’ opvallend aanwezig. “

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: