VSB Poëzieprijs 2012 nomineert ‘dichters van de wereld’

oktober 6, 2011

De genomineerde bundels:

Peter Ghyssaert, Ezelskaakbeen
Jan Lauwereyns, Hemelsblauw
Willem Jan Otten, Gerichte gedichten
Erik Spinoy, Dode kamer
Anne Vegter, Eiland berg gletsjer

“De jury, bestaande uit Astrid Lampe, Ton Naaijkens, Ester Naomi Perquin, Hans Vandevoorde en juryvoorzitter Kathleen Ferrier, selecteerde de nominaties uit 122 ingezonden dichtbundels die tussen 1 september 2010 en 31 augustus 2011 verschenen. Naast nieuwe titels van vertrouwde namen bevat de oogst volgens de jury een aantal sterke debuten. Opvallend is het grote aandeel doorgecomponeerde bundels, die veelal een opmerkelijke thematische overeenkomst hebben: relaties, familie en religie. Ook neemt de jury een wending naar het metafysische waar. De problematiek van schijn en werkelijkheid lijkt minder urgent te worden. Daarvoor in de plaats komen meer existentiële vragen. Voorzichtig nemen de dichters een werkelijkheid mee in hun poëzie, waarbij niet meer het ‘ik’ centraal staat, maar de verhouding tot de gemeenschap. De dichters van nu lijken zich minder terug te trekken in hun poëtische cocon; zij treden de wereld tegemoet.

Lees de argumentatie per genomineerde bundel op de site van Poetry.

Advertenties

4 Responses to “VSB Poëzieprijs 2012 nomineert ‘dichters van de wereld’”

 1. Adriaan Krabbendam Says:

  “Ook neemt de jury een wending naar het metafysische waar.” [sic] En dan: “De dichters van nu […] treden de wereld tegemoet.” Ik ben wel wat gewend, maar heb zelden grotere jurykul gelezen.

 2. jjpollet Says:

  paradoxis is het jurylands binnengeslopen

 3. janien Says:

  Waar zijn de “sterke debuten” in deze shortlist? Mikt de jury niet al te veiligjes op ‘lang gevestigde waarden’? Bang van nieuwe namen? (Nu ja, waar dienen lijstjes anders voor dan om de aandacht te trekken, hoe dan ook. De jury moet het per definitie toch altijd beter weten! Anders was ik hier ook niet even neergestreken, nietwaar.)

  Voor het boven geciteerde “jurylands” ben ik ook al te dom geworden – stel ik bevreesd voor ergers vast.

  Hoor ik daar Jan Lauwereyns niet nog na-echoën vanuit zijn eigenste religieuze cocon? Het ik niet meer centraal? Hej, meester Pollet, zou u me dat eens kunnen uitleggen? Ik ben niet (meer) mee.


 4. […] ingezonden dichtbundels die tussen 1 september 2010 en 31 augustus 2011 verschenen.” Bron: Jan Pollet: VSB Poëzieprijs 2012 nomineert dichters van de wereld. 2012:  “De jury is verheugd dat uitgeverijen ook in een krimpende markt zowel gevestigde […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: