‘The Rings of Saturn’ van W.G. Sebald verfilmd door Grant Gee

oktober 6, 2011

De Britse documentairemaker Grant Gee waagde zich aan de verfilming van de onverfilmbaar geachte roman The Rings of Saturn van WG Sebald. De roman verscheen in het Duits in 1995 en in het Engels in 1998 en vertelt het ‘verhaal’ van een wandeling langs de Zuid-Oostkust van Engeland. Het hoofdpersonage belandt in een hospitaal vanwaar hij zijn verhaal verder vertelt. Het boek heeft geen plot en is vooral een mijmering over diverse onderwerpen zoals het kolonialisme in Afrika, Thomas Browne, de barbarij van het nazisme en de 17e eeuwse zeeslagen.(bron: The Economist)

Grant Gee gaf zijn documentaire de titel “Patience (After Sebald)” die deze maand in première ging op het New York Film Festival. De film wordt als volgt aangekondigd:

“Een gelaagd, origineel essay over landschap, geschiedenis, kunst, leven en verlies. Patience (After Sebald) biedt een unieke verkenning van het werk van W.G. Sebald. De film is gestructureerd als een reis door het kustgebied van Suffolk en weet de typische kunstdocumentaire valkuilen te vermijden door commentaren van kunstenaars en critici zoals Robert McFarlane, Rick Moody, Adam Phillips, Tacita Dean en Chris Petit te verweven in een rijk tapijt van beelden die beschreven worden in het boek. Het resultaat is geen letterlijke verfilming of interpretatie van Sebald, maar eerder eens soort van esthetische respons op zijn werk.” (New York Filmfestival)

In onderstaand filmpje ziet u een kort interview met de cineast en enkele fragmenten uit “Patience (After Sebald)”:

W.G. SEBALD is een Anglo-Duitse romanschrijver die op 57-jarige leeftijd om het leven kwam in een auto-ongeval. Zijn carriëre was kort. Hij publiceerde zijn eerste roman toen hij 44 jaar oud was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: