Rauschenberg, Borges, Maartje Wortel, Daniël Rovers, jong internetproza

september 22, 2011

“Eind oktober komt “Robert Rauschenberg: Photographs 1949-1962” uit. De verzameling bevat zeldzame foto’s van tijdgenoten zoals Cy Twombly (foto) en Jasper Johns, naast straatbeelden en verrassende beelden van de tijd dat Rauschenberg rondreisde als jonge man.” (The Economist) Meer op de Rauschenberg Foundation.

*

“Meer dan duizend pagina’s poëzie van haar landgenoot Jorge Luis Borges kreeg Prinses Máxima vanmorgen overhandigd in Wassenaar. De geboren Argentijnse is een groot liefhebber van het werk van Borges (1899-1986). Vandaag verschijnt Alle gedichten waarin Barber van de Pol en Maarten Steenmeijer voor het eerst het hele poëtische oeuvre in het Nederlands vertalen.” (NRC)

*

Brief van T.S. Eliot aan Virginia Woolf. (Paris Review)

*

Een gedicht van de Braziliaan Jorge Lucio de Campos bij een foto van László Moholy-Nagy uit 1926 (Kregting)

*

Maartje Wortel schrijft iedere maand een kort stuk fictie naar aanleiding van een krantenbericht. Laatste woorden Air-France piloten: wat moeten we doen?! te lezen op De Gids.

*

Heeft u als kind veel van het katholieke geloof meegekregen?

“Nee, ik ben er amper mee opgegroeid. We woonden in Velswijk, een dorp in de Achterhoek dat zelfs te klein is om er een eigen kerk op na te houden. We gingen naar de kerk in Doetinchem. Mijn vader eens in de twee weken, mijn moeder eens per maand en ik een keer in de twee maanden. Als puber kreeg ik een hekel aan de kerk. Daar zaten alleen maar saaie permanentjes. Op een avond besloot ik niet meer te gaan. Het was geen pijnlijke breuk. Mijn vader keek wat sip, mijn moeder vond het prima. En dat was dat.”
(In zijn roman ‘Walter’ poogt Daniël Rovers te begrijpen hoe zijn rooms-katholieke vader het in de jaren vijftig volhield op het seminarie. (Trouw)

*

Jong internetproza:

“Dit gaat dus over Joris. Joris is een gewone man, bijna dertig, amateurdichter en vrijgezel. Joris is een outsider. Het soort outsider die gedurende moeizame jaren heeft geleerd hoe alles werkt en vervolgens op al dat alles wil spugen, maar het toch maar niet doet.

Joris is vaak alleen omwille van een allergie aan middelmatigheid. Hij is George Clooney niet maar is meer dan tevreden met zijn uiterlijk. Joris ziet er mysterieus genoeg uit, werkt hard aan zijn je ne sais quoi en scoort daarom bij jonge vrouwen, wiens aanwezigheid hij verdraagt als ze niet al te middelmatig zijn, of heel mooi. Een overschot aan integriteit kan Joris niet worden aangewreven.” (Uw tedere soldaat)

*

“Woensdagnacht nam ik rond hetzelfde uur een snellere trein. Een wagon verderop lag een hond te slapen terwijl een vrouw kwade dingen schreeuwde naar zijn baasje. Naast mij bladerde een meisje door een exemplaar van The Times dat iemand op de bank had achtergelaten. Ze zocht tevergeefs naar haar horoscoop.” (San F. Yezerskiy)

*

Er vliegt een ekster over en Elias denkt: omnivoor. De ekster is een omnivoor; in het voorjaar
rooft
hij de nesten van andere vogels leeg. Wie moedig is durft een onheilsbrenger te zijn, zoals de ekster. De moedigen zijn onheilsbrengers en omivoren, de slappelingen hebben een beperkt dieet en zijn troosters. Ik groet je, mompelt Elias en volgt de vogel, die geruisloos uit het zicht verdwijnt. Dit weekend zal het weekend van de ekster zijn, weet hij en gaat op zoek naar het toilet.
(Maarten van der Graaff)

Advertenties

4 Responses to “Rauschenberg, Borges, Maartje Wortel, Daniël Rovers, jong internetproza”

  1. Johan Eeckhout Says:

    daar een gesprek met Barber van de Pol en Maarten Steenmeijer, de vertalers van Alle gedichten van J L Borgers http://programma.vpro.nl/deavonden/Dossiers/Boeken.html?playurn=urn:vpro:media:program:10739526

  2. jjpollet Says:

    Dank Johan!

  3. Johan Eeckhout Says:

    Aanstaande maandag 26 september wijdt De Balie, Amsterdam een literaire avond aan het verschijnen van Alle gedichten / J L Borges met de vertalers en anderen; http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=379884


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: