Wat is er gebeurd met Dimitri Verhulst?

september 21, 2011

De intrede van Christus in Brussel, is Verhulsts nieuwste ‘futloze parabel over de kleinburgerlijke zelfgenoegzaamheid.’ volgens Frank Hellemans. Hij raadt de schrijver dan ook een sabbatical aan op Knack.

Advertenties

2 Responses to “Wat is er gebeurd met Dimitri Verhulst?”

 1. Adriaan Krabbendam Says:

  Zo’n vage bespreking wekt toch wel nieuwsgierigheid.

  • jjpollet Says:

   Concretere bespreking op Cobra door Johan De Haes:

   “Het lijkt of België, dit landje waarvan het volkslied gelukkig zo goed als woordeloos gezongen wordt, hem nog het meest aantrekt of het minst afstoot omwille van al wat het niet is. Een land dat achterop sukkelde omdat het “te weinig geïnvesteerd had in zichzelf.” Een land dat, gesplitst of niet, toch geen eeuwig leven beschoren is, want dat is slechts voorbehouden aan de sponzen “doch ook zij moeten vroeg of laat kapot.” Van natievormende ambities kan je Dimitri Verhulst niet beschuldigen.

   Natuurlijk komt Christus uiteindelijk niet naar Brussel. De euforie is van korte duur. Brussel verzinkt weer in zijn sombere sluimer. Maar het boek eindigt met een orgelpunt dat, vermoed ik, Dimitri Verhulst al lang had gepland en eerlijk gezegd wat vals en al te opzettelijk klinkt. Ontgoocheld, met het eind van zijn huwelijk voor ogen, keert de verteller huiswaarts.

   Een meisje in de metro zegt plots, opkijkend van haar boek: “Il faut s’oublier pour révéler sa vraie beauté’. Daarop antwoordt “een antipathieke figuur, een zure haring, die ik het niet gun hier nader beschreven te worden” met deze onwaarschijnlijke woorden; “Ik weet niet of gij dat weet, maar gij zijt hier wel in Brussel hé meiske, hier spreekt men Vlaams.”

   Zelfs een uit een TAK betoging verdwaalde militant, laat staan een modale Brusselse Vlaming zou dit in een Brussels metrostel niet over zijn lippen durven krijgen. Het lijkt op het natrappen van een schrijver die met een gemakkelijke trompetstoot zijn boek wil afronden. Maar het klinkt niet overtuigend.”

   http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/boek-recensie/110922-sa-dimitri_verhulst_intredevanchristus


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: