Tristram Shandy’s gemarmerde pagina 169

september 12, 2011

Postmodernist avant-la-lettre, Laurence Sterne, publiceerde 250 jaar geleden het derde deel van Tristram Shandy. Sterne die op dat ogenblik al een reputatie had als speelvogel die zijn lezers graag in de maling nam zou zijn publiek ook in deel drie niet ontgoochelen. Op pagina 169 verschijnt opeens, onaangekondigd een pagina met een gekleurd marmermotief. Dergelijke beeldmotieven waren destijds zeer gebruikelijk als schutblad voor of achteraan een boek.

Deze met verstomming slaande pagina staat sindsdien te boek als één van de hardnekkige vraagstukken in de Engelse literaire canon. Oorspronkelijk was de gemarmerde pagina handgemaakt en uniek voor elk exemplaar waarmee Sterne zijn stokpaardje – dat alles in het leven een kwestie van toeval en geluk is – extra wou onderstrepen.

De verteller in deel III van Tristram Shandy zegt het als volgt: “You will no more be able to penetrate the moral of the next marbled page (motly emblem of my work!) than the world with all its sagacity has been able to unravel the many opinions, transactions and truths which still lie mystically hid under the dark veil of the black one.”

Om de verjaardag van Sterne’s subversieve zet te vieren, werd aan 169 kunstenaars en schrijvers gevraagd om hun eigen ‘motly emblem of my work’ te maken. De werken zullen geveild worden ten voordele  van Laurence Sterne Trust.  (bron: The Guardian)

De bijdragen van kunstenaars en schrijvers zijn te bekijken op Emblem of My Work.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: