Jorge Macchi maakt poëzie van Idea Vilarino tastbaar

september 5, 2011

Nog tot 18 september is in het SMAK in Gent de tentoonstelling ‘Music Stands Still‘ van de Argentijnse kunstenaar Jorge Macchi (1963, Buenos Aires) te zien. Het is een parel van een expositie waarbij beeld, woord en geluid zo vanzelfsprekend harmoniëren dat je als kijker/luisteraar de indruk krijgt dat Macchi een nieuwe materie, een symbiose van de verschillende media, heeft geschapen. Voor de poëzieliefhebber valt er veel te rapen, bijvoorbeeld de video-installatie The singer’s room uit 2006.  Martin Desloovere op het blog van het SMAK:

“Op vier achter elkaar hangende glazen platen worden de letters en woorden van enkele versregels van de Uruguayaanse dichteres Idea Vilarino geprojecteerd:

Here
from afar
I erase you.
You are erased.

De al dan niet gezandstraalde stroken op de glazen platen bepalen welke projectie op welke plaat te zien is, waardoor een spel ontstaat van enkelvoudige/meervoudige en heldere/vertroebelde zichtbaarheid van de tekst. Voor de bijhorende klankband hebben zanger(es)s(en) elke letter uit de versregels (tot en met de punten) apart ingezongen. Telkens als een bepaalde letter geprojecteerd wordt, weerklinkt ook die letter in zang. Wordt bijvoorbeeld het hele woord ”here” zichtbaar, dan hoort men tegelijk de zanglijnen voor de letters “h”, “e” en “r” – het levert ‘drones’ op die doen denken aan het werk van een andere grondlegger van de minimalistische muziek, Phill Niblock.

Op die manier ontstaat in Singers’ Room een soms humoristisch, maar vaak ook intens en aangrijpend spel met klank-lagen, met visueel en auditief verschijnen en verdwijnen: een indrukwekkende verbeelding en verklanking van de geciteerde versregels over het uitwissen van een aanwezigheid, die bovendien nog helemaal anders ervaren kan worden als men, na het wennen van de ogen aan de duisternis, voorzichtig tussen en om de platen heen gaat wandelen.”

De  cutouts van Macchi doen dan weer onwillekeurig aan het werk van de Vlaamse stiftdichter Dimitri Antonissen denken. Terwijl Antonissen met de zwarte stift een krantenartikel te lijf gaat tot er nog een paar woorden overblijven, gaat Macchi nog een tikje rigoureuzer te werk: van de krant blijven alleen nog de kaders over, alle tekst is verdwenen.

El Enigma Transparente

Praktische info ivm de tentoonstelling op de website van het SMAK.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: