Chinese jongeren reageren enthousiast op Nederlandse poëzie-avond

september 4, 2011

Michaelle Hutchinson van De Arbeiderspers blogt vanuit de boekenbeurs in Beijing:

“But what neither of us had predicted was the level of attendance at the Dutch events. The readings by all the writers were incredibly well-attended, the audiences attentive and enthusiastic. It was a heart-warming experience for an editor grown cynical after a long succession of events back home attended by just a handful of spectators. This is not how the Dutch welcome visiting writers. Tonight’s poetry programme in a hip hutong in the centre was jam-packed. They even took kindly to Ramsey Nasr (‘Lamsey Nasher’) taking a political stand, grabbing a megaphone and shouting out, ‘I need some anarchy!’” (meer op de website van de boekenbeurs:  Open Landscape, Open Book)

Het enthousiasme van het jonge Chinese publiek voor de Nederlandse voorleessessies wordt ook bevestigd door een kort verslag van Thomas Möhlman op de Facebookpagina van het Letterenfonds:

“Wát een avond hebben de dichters en de ongeveer 200 aanwezige toeschouwers achter de rug na het Chinees-Nederlandse poëzieprogramma in de hippe Fangjia Hutong! De beneden- en bovenverdieping van het restaurant/theater Trainspotting waren gevuld met een enthousiast publiek (geschatte gemiddelde leeftijd 25) en wie er niet meer in kon, maakte het zich gerieflijk op het grasveldje buiten, waar op een scherm te volgen was wat er zich binnen afspeelde.

Binnen lazen zes dichters in duo’s, onder begeleiding van presentatrice Yan Zhongfan en tolk/moderator Canaan Morse, voor uit hun werk en probeerden zij vervolgens het gesprek aan te gaan met elkaar en het publiek. Tussen de optredens door werden Chinese versies van Nederlandse digitale gedichten vertoond, ontstaan uit de samenwerking tussen dichters en digitale kunstenaars, achtereenvolgens Jan Baeke en Alfred Marseille, en Rozalie Hirs en Harm van den Dorpel.

De dichters Xi Chuan en Bernlef gaven de aftrap, gevolgd Yan Jun en Ramsey Nasr en ten slotte door Wang Jiaxin en Anna Enquist. Het publiek luisterde ademloos naar de gedichten, maar veerde na elke voordracht op om de dichters met eigen indrukken en vragen te confronteren. Na het eerste duo bleven de vragen aanvankelijk nog enigszins voorzichtig steken in vormtechnische aspecten van het werk, wat Bernlef deed verzuchten: ‘We shouldn’t only talk about that sort of thing: poetry is not all about that, it’s about what it is to be a human being!’. Hij werd enigszins op zijn wenken bediend nadat Yan Jun bij zijn optreden een megafoon ter hand nam, en Ramsey Nasr met diezelfde megafoon in de hand zijn eigen ideaal van autonomie schetste, en zich afvroeg door welke idealen de mensen in het publiek zich nu precies lieten leiden. (…) (lees meer op de Facebookpagina van het Letterenfonds)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: