Slavoj Zizek: remedies tegen catastrofitis op Alphavillle

augustus 10, 2011

Comment sortir de la catastrophe’ was het onderwerp van een gesprek met Slavoj Zizek tijdens het recente Festival d’Avignon. Alain Pringels was aanwezig en nodigt iedereen uit op Alphavillle om mee te denken over de catastrofitis-aandoening waar deze tijd aan lijdt:

“Sinds 9/11, de wereldwijde beurscrisis en de kernramp in Fukushima leven we in een risicomaatschappij waar iedereen de mond vol heeft over de nakende Apocalyps. De mens wordt wereldwijd bedreigd door ecologische, economische en politieke rampen. Hoe kunnen we aan deze catastrofes en aan catastrofitis, waaraan we tevreden lijken te lijden, ontsnappen? Welke collectieve alternatieven kunnen we construeren om de toekomst tegemoet te treden? Die vragen werden aan Zizek voorgelegd en dienden als uitgangspunt voor het gesprek. Ik was getuige van een boeiende namiddag en zag een lucide geest wiens haarscherpe denken een weldoend middel bleek tegen elke vorm van catastrofitis. Samengevat komt Zizeks pleidooi hierop neer: “Aanvaard de catastrofe, de catastrofe is een feit!””

Meer op alphavillle (met in bijlage de originele transriptie van het gesprek). Zie ook het artikel van Zizek over Breivik – Pim Fortuyn dat vandaag op The Guardian verscheen.

Advertenties

One Response to “Slavoj Zizek: remedies tegen catastrofitis op Alphavillle”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: