Wikileaks weldra overbodig?

juli 14, 2011

Wie heeft wie nodig? Hebben de onthullingsportalen de journalisten nodig of omgekeerd?

Journalisten en media hebben deze onthullingsportalen helemaal niet nodig. Ze kunnen zelf best dergelijke portalen opstarten. Het gaat gewoon om een nieuwe technische vorm van gegevensoverdracht. Men wekt de indruk dat Wikileaks de onderzoeksjournalistiek uitvond. Dat klopt niet. Ook in de decennia voor Wikileaks ontvingen media anonieme tips – per post, per koerier of via de postduif.

Hoe ziet de relatie tussen de onthullingsplatforms en de onderzoeksjournalistiek er in de toekomst uit? Concurrentie, opsplitsing van de taken of samenwerking?

Ik vermoed dat alle mediagroepen op lange termijn zelf met dergelijke uploadmogelijkheden zullen uitpakken – het gaat immers om niets anders dan een anonieme postbus. De zuivere onthullingssites hebben hun beste tijd gehad; ze zullen hooguit nog enkele jaren meegaan. Die portalen hebben een aanzet gegeven die de media nu zelf in hun werk hebben geïntegreerd.

Lees het interview met David Schraven,  hoofd van de afdeling Onderzoek bij de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Op de site van het Goethe-Institut

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: