Herman De Coninck wint het Literaire Pleidooi

april 8, 2011

Een begeesterde Piet Piryns won de harten van een overvolle zaal met zijn pleidooi voor Herman De Coninck:

Als de gedichten van Herman de Coninck vandaag nog altijd gelezen worden, is dat omdat ze een geheim in zich dragen dat intrigeert en blijft intrigeren. Het zijn oefeningen in doodgaan.  En net daarom was poëzie voor Herman de Coninck een primaire levensbehoefte – ‘een liturgie ter viering van het feit dat er geen hiernamaals is, een taalritueel om desondanks het verlangen in ere te houden naar al wat meer is dan hier en nu. Want zonder dat verlangen zou het nog veel erger zijn.’.”

Anton Korteweg pleitte enthousiast voor J.A. Dèr Mouw:

Dat dichters als Jan Kal, Jan Kuijper en Gerrit Komrij in de jaren ’70 ontdekten dat sonnetten over gewone dingen in gewone taal geschreven konden worden, dus niet dat verhevene van Kloos met zijn geween over in de knop gebroken bloemen en zijn mooi doodgaan als een vlammend vuur, maar gedichten over levertraan en Sinterklaas; dat hebben we aan Dèr Mouw te danken.”

Uit een persbericht van deBuren over Het Literaire Pleidooi waarbij Dèr Mouw het moest afleggen tegen Herman De Coninck.

2 Responses to “Herman De Coninck wint het Literaire Pleidooi”


  1. Ik was erbij, in die niet alleen overvolle, maar ook oververhitte zaal. Veel jonge mensen die bloknotes vol schreven. Piet Piryns en Delphine Lecompte net iets meer doorkneed in het bespelen van de zaal dan hun opponenten Hans v.d. Bergh en Anton Korteweg. Maar de jonge Vlaamse naast mij stemde voor Dèr Mouw omdat ze de argumenten van de Nederlanders beter vond. En ze was niet de enige. Er was een Antwerpse die veronderstelde dat de 25 stemmen voor Dèr Mouw – De Coninck behaalde er 142 – wel allemaal afkomstig zouden zijn van het contingent Nederlanders. Maar we waren met minder dan de helft daarvan. In een zaal vol Antwerpenaren was er voor Dèr Mouw alleen eer te behalen, geen overwinning. En die werd behaald. Ruimschoots. Het was een fraaie nederlaag.


  2. […] ja, toe. Jan Pollet is egter van mening dat dit Piet Piryns se vurige pleidooi was wat die publiek ten gunste van De […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: