Raveel/ Fabre/ Anne-James Chaton/ Glissant/ Schaffer/ Ter Balkt…

februari 4, 2011

“Als wettige vrouw van een beroemd artiest kan Marleen -na mijn dood op mijn 106 of 110- mijn artistieke nalatenschap beheren zoals ik het zou willen. Zoals Veerle De Wit met het werk van mijn goede vriend, wijlen Hugo Claus, doet. Die zekerheid geeft me rust.” Roger Raveel op  89-jarige leeftijd hertrouwd (Cobra)

 

Nieuwe theaterproductie van Jan Fabre Prometheus-LandscapeII oogst veel succes in de VS –  Jeroen Olyslaegers schreef de inflammatory poetic text (Village Voice)

*

* Vanavond in in Brussel in  Les Ateliers Claus: optreden van Anne-James Chaton, een franse dichter die jaren van treinkaartjes knippen en ticketjes inscannen met zijn stem weet om te zetten in een soort ultrasensuele eentonigheid.

Eduard Glissant est mort. (Silliman – Interview + video op TéléramaEngelse videodocumentaire)

*  “Elke ruimte wacht op iets of iemand, elke ruimte wordt vroeg of laat gevuld. Met dat idee, weet ik nu, ben ik indertijd naar Kaapstad vertrokken, met het vliegtuig van 20 uur 25, 13 juni 1996: om uiteindelijk deze werkplek in te vullen. Ik ben het kleurkrijt, het kantoor is de kindertekening. Met groot geduld heeft deze ruimte de nodige voorbereidingen getroffen om mijn verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.” (Kaapstad, de plek van Alfred Schaffer)

*  Frans Denissen vertaalde De leerschool van het lijden, van Carlo Emilio Gadda. Een meesterlijke roman, al was de vertaling een gore klerezooi.

*  De overeenkomsten tussen Rimbaud and Wojnarowicz, de Amerikaanse kunstenaar uit de jaren ’70.

Breaking Poetry news! :    “Oprah’s O Magazine is putting out a poetry issue to celebrate National Poetry Month; the theme is Express Yourself ”

*

Amos Mulder zal het gedicht Verkeerde Raadhuizen van H.H. ter Balkt verfilmen in opdracht van de Wintertuin in het kader van het project ‘Cinepoem’.  Het gedicht werd door Erik Jan Harmens wel eens ‘het beste gedicht in de Nederlandse geschiedenis’ genoemd.   Onderstaand fragment komt uit  Ghost of Icarus, een film uit 2010 van de jonge cineast Amos Mulder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: